Ledena pećina

U kanjonu Uvac  pećine su posebna priča – Ušački pećinski sistem obuhvata preko 6 kilometara pećina, od čega je manji deo dostupan za klasične turističke obilaske. Ušačka pećina ima dva ulaza a Ledena jedan. Pećinski prolazi su skoro paralelni jedan drugom, a međusobno su i povezani u određenim tačkama.

Ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvca, nalazi se ulaz u jednu od najatraktivnijih pećina Srbije. Ledena pećina, duga oko 2500 m, dugo je bila poznata, ali niko nije pretpostavljao da sa Ušačkom pećinom koja se prostire paralelno na rastojanju od oko 100 m, čini jedinstven pećinski sistem, koji je sa dužinom od 6185 m najduži u Srbiji. Pećina ima sve elemente podzemnog dvorca: dvorane, pećinske ukrase, visoke stubove, okamenjene draperije.  

Pećina nije uređena za turističke posete, pa je njen obilazak moguć samo sa vodičima rezervata „Uvac“ uz baterijske lampe i predstavlja nezaboravan doživljaj. S obzirom da se do nje može doći isključivo čamcem, poseta predstavlja pravu avanturu.

Do ulaza, praktično od čamca jedinim prevoznim sredstvom kojim se i može prići pećini, vode strme metalne stepenice. Za ulazak je neophodno prisustvo čuvarske službe ili rendžera prirodnog rezervata koji jedini imaju ključ za otvaranje vrata čudesnog okamenjenog pećinskog sveta. U pećini nema stalnog veštačkog osvetljenja, pa su sve vreme potrebne  baterijske lampame za osvetljavanj puta i posmatranje impresivnih  pećinske ukrase – stalaktita i stalagmita, stubova, iglica i čitave pećinske zavese ili okamenjene draperije. Unutra je uredjena i kamenjem oivičena turistička staza sa nekoliko mostića preko vodenih prepreka ukupne dužine oko 600m i koja se završava u velikoj pećinskoj dvorani. Povratak je istim putem pa se sva lepota podzemnog sveta može sageldati i iz druge vizure.