Kanjon Uvac

Prirodni rezervat  “Uvac”, dobio je zbog svojih izuzetnih vrednosti,  gotovo netaknute prirode, status Specijalni i dodeljena mu je prva kategorija značaja.

Nalazi se na samom jugozapadu Srbije, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš. Kanjon Uvac – rezervat netaknute prirode, u svojim nedrima odgaja i hrani različite vrste retkih životinja i endemskih biljaka. Medju najvrednijim i najpoznatijim prirodnim vrstama je i u Evropi veoma retka i malobrojna vrsta lešinara – beloglavi sup, koji se gnezdi u pojedinim delovima klisure, na stenama, potkapinama i pećinama iznad vode.

Retko gde na drugom mestu na relativno malom prostoru, namernik, se može sresti sa stoletnim šumama, prelepim jezerima, rekom koja je stvorila čudesne meandre i kanjonom, još nedovoljno istraženim pećinama sa bogatim pećinskim nakitom, ne zagađenim vazduhom, predusetljivim i gostoprimljivim domaćinima, tradicionalnom, zdravom ukusnom hranom.

Kanjon Uvac, zbog svega ovoga predstavlja idealnu destinaciju za izlet ili kraći aktivni odmor na vodi ili u ne preterano zahtevnim šetnjama i za ‘punjenje baterija’ svime što priroda ovde pruža.

Pošto je za obilazak kanjona Uvac potreban bar jedan čitav dan, polazna tačka je Sjenica, potrebno je obezbediti i smeštaj. Za one koji vole kompletan kontakt sa prirodom, na samomoj obali jezera postoji kamp prostor gde je moguće razapeti šator. Za one koji više vole udobniji smeštaj sa više komfora, na samoj obali jezera, pored kampa nalazi se drvena vikendica sa terasom sa koje puca pogled na jezero.

Na samom rezervatu prirode kanjona Uvac, nije dozvoljena gradnja pa i nema novih vikend kuća ali se smeštaj može pronaći u domaćoj radinosti kod meštana zaseoka koje se nalaze, praktično, na samim liticama kanjona Uvac. U periodu od maja do oktobra, smeštaj je potebno rezervisati ranije, a domaćini će vam ponuditi uz tradicionalno dobro raspoloženje, gostoprimstvo i vlastite proizvode za jelo i piće. Nije potrebno preterano trošiti reči na kvalitet nadaleko poznatog sjeničkog sira, koji se pravi na tradicionalan način već vekovima od mlaka krava koje slobodno pasu na Pešterskoj visoravni kao i garantovano prirodnom livadskom medu ili medovači  …

Za one koji ne žele da se ni ovde odreknu potpunog komfora, u Sjenici postoji hotel Borovi sa 3 zvezdice i samo ime dovoljno govori o okolini u kome se hotel nalazi, gustoj borovoj šumi.