Beloglavi sup

“Beloglavi sup (lat. Gyps fulvus) je velika ptica lešinar iz familije Accipitridea koja živi na području južne Evrope jugozapadne Azijei severne Afrike. Beloglavi sup je dugačak 93–110 cm, a težak 6 do 13 kg. Po izgledu je to tipični lešinar Starog sveta sa belom ogoljenom glavom i vratom i žutim kljunom, širokim krilima i kratkim repnim perjem. Ptići su po izleganju goli. Kao i drugi lešinari hrani se strvinama, pretežno uginulim životinjama koje nalazi krstareći nebom širokim područjima, često leteći u jatima. Često grokće i šišti naročito kada se hrani. Gnezdi se na liticama planina ležući po jedno jaje. Ponekad formiraju kolonije. U Srbiji je lov ovih ptica zakonom zabranjen.” – WikipediA

Jedina vrsta lešinara koja nastanjuje područje Srbije je beloglavi sup. Ova po mogo čemu jedinstvena ptica sa rasponom krila i preko tri metra i težinom odrasle jedinke od oko 15 kilograma u vazduhu, dok jezdi dolinom reke Uvac, izgleda impresivno. Ovo je jedna od četiri vrste lešinara koje nastanjuju područje Evrope i do pre tridesetak godina njegov broj u našim krajevima se drastično smanjio. Od ukupno prebrijanih 7 parovai, sistematskim radom rendžera i lovočuvara iz okoline Sjenice, dohranivanjem tokom čitave godine i neprestanom brigom, došlo se do današnjih preko 300 jedinki koje slobodno i nesmetano nadleću korito reke i okolne litice. 

Ova kolonija beloglavih supova je danas najbrojnija na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi.

Zbog svoje lepote i moćnog izgleda, ali i načina života često su je nazivali i “mitskom” pticom. Posmatrajući ga dok krstari nebom, čovek je vekovima pridavao značaj njegovom savršenom letu. Među srednjovekovnom srpskom vlastelom, beloglavi sup je imao svoje mesto. Beloglavi sup sa dve glave se može prepoznati na grbu Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića, a najbolje očuvani grb beloglavog supa nalaze se na južnom zidu crkve Lazarice u Kruševcu.

U prošlosti je sup bio rasprostranjen u celoj Srbiji, ali je nebrigom i smanjenjem stočnog fonda došao skoro do istrebljenja. Hrani se pretežno mrtvim papkarima i drugim krupnim sisarima, beloglavi sup ima ulogu čistača prirode, a zahvaljujući svom specifičnom načinu ishrane, sprečava pojavu zaraza.

Pored doline Uvca, beloglavi sup se može još videti na svega dva lokaliteta u jugozapadnoj Srbiji – u kanjonima Trešnjice i Mileševke.